Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
To był już ostatni materiał z tej kolekcji

Kuchnia

pieczywo

Bułeczki z czosnkiem
Składniki:

Ciasto na bułki
mąka pszenna [400 g] (lub chlebowa)
drożdże [8 g] (świeże lub 1 łyżeczka suchych)
cukier [20 g] (drobny)
sól [0.5 łyżeczki]
masło [30 g] (roztopione)
mleko [260 g]
nadzienie
czosnek (wedle uznania, ja dałam 3)
pietruszka (na oko:))
masło [60 g]
przyprawa do masła (opcjonalnie)
do posmarowania bułek
jajka [1 ] (roztrzepane)
mleko (troszkę)

Przygotowanie:

Ze świeżych drożdży robić rozczyn (roztopić w ciepłym mleku i odrobinie cukru) i połączyć z pozostałymi składnikami na bułeczki. Ugniatać aż będzie gładkie i niezbyt klejące.
Zostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 1.5 godz do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 12 części. Każdą z nich uformować w kulkę i lekko rozpłaszczyć i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką i ewentualnie przyprawa do masła.

Wyrośnięte kulki wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Naciąć i umieścić nadzienie. ( Ja robiłam to łyżką, ale można użyć rękawa cukierniczego albo woreczka z odciętym rogiem).

Bułeczki piec przez ok 15 min w 180 stopniach. ( Ja na 5 min włączyłam termoobieg żeby się ładnie przyrumieniły ale pewnie bez tego zabiegu też się ładnie zakolorują).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation